1983
       
     
1998
       
     
1998
       
     
2010
       
     
2012
       
     
2015-
       
     
       
     
The Bright Life Of Oleg

director: Hetty de Kruijf
production: NFA

Een eindexamencommercial in het kader van ‘Freedom of speech' voor Amnesty International. Als casus hebben we de zaak omtrent de Oekraiense filmmaker Oleg Sentsov gebruikt die wegens het uiten van zijn mening tot celstraf is veroordeeld door de Russische regering.

Met ‘The Bright Life of Oleg’ hebben we de Golden Gate commercial award gewonnen. Tevens is de commercial 30 maal uitgezonden tijdens het Nederlands Film Festival 2015 en daarmee de meest vertoonde film van het festival. Daarbij primetime uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. 

1983
       
     
1983

Het bijzondere van het project is dat een vereiste van de academie was dat het op 35mm moest worden gedraaid. Dit in tegenstelling tot wat het concept nodig had: namelijk verschillende beelddragers die met de leeftijd van Oleg mee groeien.  
Het grootste compliment was dan ook dat iemand zei: 'wel een simpel gemaakte commercial, zo met al dat found footage'. Men had dus niet door dat dit geheel door ons in werking was gesteld.

Om bij bovenstaande sequentie tot het 8mm gevoel te komen. zijn we overgeschakeld naar 18fps. Daarnaast hebben we op ¼ van het 35mm filmvlak gekadreerd en het beeld 4x opgeblazen om zo tot de 8mm korrel te komen. 


1998
       
     
1998

Deze sequentie kent ook een grappig verhaal. Hier is geen VFX aan te pas gekomen, maar hebben we daadwerkelijk een SonyH8 gebruikt. Deze camera was zo gaar dat hij het alleen deed met netspanning.
Vervolgens hebben we de h8 op een oude beeldbuis afgespeeld via oldschool component. En daarna met 35mm weer opgenomen van de beeldbuis om tot nog een rotter resultaat te komen. 

1998
       
     
1998

Je ziet bij voorgaande still Oleg filmen met een Bolex 16mm camera, om het beeld te laten zien wat hij filmt, heb ik het filmvlak van 35mm met de helft verkleind. Vervolgens is het beeld weer 2x vergroot om de grain van 16mm te krijgen.

2010
       
     
2010

Het eerste deel van de volwassen Oleg. Hier hebben we met de SonyEX3 gefilmd, dit hebben we vervolgens afgespeeld op een oude beeldbuismonitor en toen opgenomen met 35mm. Beetje schuiven met de alpha kanalen en deinterlacen. Voila handycam making-off materiaal!

2012
       
     
2012

Hier hebben we met de Sony Ex-3 gefilmd, vervolgens afgespeeld op een oude beeldbuis monitor en tenslotte dit opgenomen met 35mm. 

2015-
       
     
2015-

Het enige echte found footage materiaal in de film. Een geniale vinding van Hetty de Kruijf om Oleg gedurende al zijn leeftijden in de commercial het-zelfde peace teken te laten maken die hij nu als kenmerk gebruikt in zijn strijd tegen onrecht.