Nachtoord - 'Nighthaven' (2015)
       
     
       
     
ZWART/WIT
       
     
WEERSTAND
       
     
DROMEN
       
     
Nachtoord_STILL_4.jpg
       
     
       
     
Nachtoord - 'Nighthaven' (2015)
       
     
Nachtoord - 'Nighthaven' (2015)

director: Hetty de Kruijf
production: NFA

Een moderne filmnoir over de bijzondere bezigheid van een sleutelmaker. Overdag draagt hij zorg voor zijn familie, maar 's avond breekt hij in.

 

       
     
TRAILER (1/2)

Mijn eindexamenfilm van de Nederlandse Filmacademie.

Winnaar: Topkapi Fictie Prijs, VERS award 2015, NFF Wildcard, NFF producenten award, Jury prijs Courts en Betton / Festival du Film de L'Quest. Daarnaast persoonlijke eer met een officiële selectie voor Camerimage 2015. 

Overige selecties: Cannes 2016, short film corner, Guimaraes Cinema Som 2016, Pori Film Festival

ZWART/WIT
       
     
ZWART/WIT

We waren op zoek naar een beeldtaal die zowel de beleving van het hoofdpersonage versterkte als de omgeving, een belangrijke antagonist in het verhaal. Hoe konden we dit gegeven versterken?

Hierover nadenkend kwam ik tot een fotoserie die Hetty in de voorbereiding liet zien. Het was een door de World Press Photo bekroonde serie van Fausto Podavini. Een zwart-wit documentaire portret waarin een vrouw langzaam haar man verliest aan Alzheimer. Prachtig!

Hierbij kwam voor het eerst de gedachte op om over te gaan naar zwart-wit. De scheuren in het plafond, de rook uit de schoorstenen, de scheefstaande huizen. Alles in zijn omgeving zou dramatisch versterkt worden door het contrast in zwart-wit. 

WEERSTAND
       
     
WEERSTAND

Aanvankelijk leidde de keuze tot zwart-wit tot redelijk wat weerstand. Ze zeggen ook wel onbekend maakt onbemind.
Maar na uitvoerig testen en een fotoserie te hebben gemaakt, was iedereen om. Nadien en bij de vertoning heeft niemand het meer over kleur gehad. 

DROMEN
       
     
DROMEN

We hebben voor zwart-wit gekozen om de ruwe vormen van Saids habitat te accentueren. In de huizen waar de protagonist inbreekt, hebben we er echter voor gekozen om organische vormen te plaatsen. Deze tegenstelling in beeld is gekozen om het escapisme van 'Said' onderhuids te versterken. 

Nachtoord_STILL_4.jpg
       
     
       
     
Teaser 'Nachtoord' (2/2)

In het najaar van 2014 hebben we deze teaser geschoten. Weliswaar met een tonale tint maar nog steeds met de gedachte dat de film in kleur zou zijn. Elementen die nog behouden zijn voor de film zijn o.a. de voice-over, de gestileerde camera-voering en Majd Mardo natuurlijk, die hier nog de voice-over inspreekt, maar uiteindelijk de hoofdrol speelt.